Ανδρέας Ιερίδης
Ανδρέας Ιερίδης

Φωτογράφος

Γεννημένος το 1975. Σπούδασα Μηχανολόγος Μηχανικός στο ΕΜΠ, όπου έκανα και τα πρώτα μου μαθήματα σε σκοτεινό θάλαμο, το 1997.

Αγόρασα την πρώτη μου κινηματογραφική DSLR το 2001 και προσπάθησα σκληρά να κατανοήσω τη μηχανική του φωτός. Όλα αυτά τα χρόνια έβαζα στόχους στον εαυτό μου ώστε να μπορώ να εξελίσσομαι. Αγαπώ τα πορτραίτα, τη φωτογραφία μακράς έκθεσης και τη φωτογραφία δρόμου, ενώ πρόσφατα ανακάλυψα τη φωτογραφία boudoir.

Είμαι ιδρυτικό μέλος της φωτογραφικής λέσχης Orasis και συνιδρυτής και πρόεδρος της φωτογραφικής λέσχης f/0 και οι δύο βρίσκονται στη Λεμεσό. Έχω παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια φωτογραφίας, μεταξύ των οποίων του Dominique Agius και του Παναγιώτη Ασωνίτη. Αρκετές φωτογραφίες μου δημοσιεύτηκαν σε ελληνικά περιοδικά και διεθνή βιβλία, καθώς και σε εξώφυλλα βιβλίων στην Κύπρο. Συμμετείχα σε διάφορες εκθέσεις φωτογραφίας π.χ. με τον Δ. Ηλιόπουλο (2010), με φίλους (2012) κ.λπ. Η πρώτη μου ατομική έκθεση ήταν η "Αλαλία", ένας συνδυασμός των φωτογραφιών μου με την ποίηση της Μαρίας Ιζαμπέλ Αχιλλέως, το 2016. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, σκέφτηκα να ελέγξω τα όριά μου και ξεκίνησα το 365 days Photo Project, το οποίο περιελάμβανε μία φωτογραφία που τραβούσα και ανέβαζα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάθε μέρα. Είμαι περήφανος που ολοκλήρωσα το πρότζεκτ με επιτυχία.

Το 2020 κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού από τον κοροναϊό κατάφερα να οργανώσω και να συντονίσω με το f/0 photo club μια διαδικτυακή πρόκληση φωτογραφίας με την ονομασία "Stay safe. Get creative". Παρακολούθησα επίσης τα workshops του Yan Mcline στην Κύπρο.

Το 2021 σε συνεργασία με το στούντιο Spectrum διοργανώσαμε δύο art workshops με τον Κωνσταντίνο Μούχταρη. Οργάνωσα επίσης κάποια workshops και σεμινάρια για το f/0 Photo Club.

Συμμετείχα επίσης σε διάφορους διεθνείς διαγωνισμούς υπό την αιγίδα της FIAP και της PSA και μου απονεμήθηκε ο τίτλος Excellence FIAP Bronze από τον Δεκέμβριο του 2022 και QPSA από το 2021. Κέρδισα αρκετά διεθνή βραβεία, συμπεριλαμβανομένων χρυσών, ασημένιων και χάλκινων μεταλλίων.

Κατά τη διάρκεια του 2022 διοργάνωσα και επιμελήθηκα τον Ιούνιο μια έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "Fotodinamismo Foturista - The Blurry Project in our Blurry world". Δύο μήνες αργότερα συνδιοργανώσαμε την τρίτη έκθεση "The Art of social media" στη Λεμεσό.

Η φωτογραφία είναι ένας τρόπος ζωής για μένα, καθώς θέλω να αποτυπώνω σε εικόνες ό,τι ακούω, λέω ή κάνω, εκφράζομαι καλύτερα μέσω της φωτογραφίας.

Ανδρέας Ιερίδης